Recepten weekmenu 2

Maandag: ovenschotel met kalkoen

Wat heb je nodig: 200 gram kalkoenfilet in stukjes, 300 gram grote voorgekookte krieltjes, in vieren, 1 eetlepel kipkruiden, 1 ui fijngesnipperd, halve courgette in kleine blokjes, 1 (rode) paprika in kleine blokjes,
2 tomaten in kleine blokjes, 3 eetlepels crème fraîche, 3 teentjes knoflook geperst, geraspte kaas, versgemalen peper en zeezout.

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olijfolie of smart cooking spray. Verhit een wok met wat olijfolie en bak hierin kort de kalkoen met de kipkruiden goudbruin. Doe alle groenten en de krieltjes in een kom samen met de kalkoenfilet.
Meng in een kom de crème fraiche met de knoflook en voeg dit toe aan de kalkoen en groenten. Roer goed door elkaar en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi wat geraspte kaas over de ovenschotel en zet hem 15-20 minuten in de oven. Controleer of de aardappeltjes gaar zijn en je ovenschotel is klaar.

Gezonde ovenschotel met kalkoenfilet

Dinsdag: salade nicoise  

Wat heb je nodig: 2 kroppen romaine sla, 1/2 rode ui in halve ringen, 100 gram sperziebonen gekookt, 2 tomaten in vieren, 1 blikje tonijn op water uitgelekt, 2 eieren zacht gekookt, 2 eetlepels zwarte olijven, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, peper en zout.

Zo maak je het: verdeel de sla met de groenten, tonijn en ei over 2 borden. Maak een dressing van de olie en citroensap en breng op smaak met peper en zout. Besprenkel je salade hiermee.

Woensdag: havermout ontbijtje met peer en pindakaas (1 persoon)

Wat heb je nodig: 200 milliliter melk (plantaardig), 25 gram havermout, 1 theelepel speculaaskruiden, 1 banaan in plakjes, 1/2 peer in plakjes, 1 eetlepel pindakaas, 1 eetlepel kokosvezels

Zo maak je het: breng de melk met de havermout, de helft van de banaan en speculaaskruiden in een steelpannetje aan de kook. Kok de havermout op laag vuur. Giet de havermoutpap in een kom en verdeel de andere helft van de banaan, peer en pindakaas. Top hem met nog wat kruiden en je kunt smullen!

Havermout ontbijtje met peer en pindakaas

Woensdag: Italiaanse pompoensoep (4 porties)

Wat heb je nodig: bakpapier, olijfolie, 1/2 flespompoen, 5 trostomaten in partjes, 2 uien in partjes, 3 tenen knoflook, 4 takjes rozemarijn, 1 liter kippenbouillon, versgemalen peper en zout.

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Hak de pompoen in stukken en verwijder het vruchtvlees. Je hoeft hem niet te schillen 😉 Verdeel de tomaat en 1 ui over de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Plet 2 tenen knoflook met schil met een mes en leg ze ook op de bakplaat. Verdeel 2 takjes rozemarijn over de bakplaat en bestrooi het geheel met wat versgemalen peper en zout.  Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groente in 30 minuten. Schep ze eventueel af en toe om. Snipper de andere ui en het teentje knoflook. Hak 1 takje rozemarijn fijn. Verhit  olijfolie in een soeppan en fruit dit aan. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de ovengroentes toe (zonder de knoflook en rozemarijn) en laat het 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer en voeg eventueel nog wat versgemalen peper toe.

Donderdag: eenpanspasta

Wat heb je nodig: 150 gram spelt of volkoren pasta, 1 ui in halve ringen, 1 teen knoflook fijngesneden, 1/2 chilipeper fijngesneden (zaadlijsten verwijderen), 1 puntpaprika in blokjes gesneden, 250 gram tomaten in stukjes, 200 ml kippenbouillon, 1 takje rozemarijn, 1 tl Italiaanse kruiden, topping: verse basilicum en Parmezaanse kaas

Zo maak je het: neem een grote pan en leg er de knoflook, peper, ui, paprika, tomaten, Italiaanse kruiden en rozemarijn in. Voeg de pasta en bouillon toe en breng het geheel aan de kook met de deksel op de pan. Laat het 10 minuten zachtjes koken, totdat de pasta beetgaar is. Roer af en toe door. Wanneer de pasta beetgaar is verwijder je het takje rozemarijn. Breng op smaak met peper en zout. Garneer de pasta met verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Vrijdag: wrappizza zalm

Wat heb je nodig: 2 volkoren  wraps,  1 klein blikje tomatenpuree, 4 plakken gerookte zalm, 1 tomaat in kleine blokjes, groene asperges, courgette in halve plakjes gesneden, mini mozzarella bolletjes, 1 stengel lente ui in ringen gesneden, versgemalen peper en zeezout

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Verdeel de tomatenpuree over beide wraps en beleg de wraps met alle ingrediënten (bepaal zelf de hoeveelheden groenten). Strooi nog wat peper een zeezout erover naar eigen smaak en zet de wraps voor ongeveer 8-10 minuten in de oven.

Mijn 10 favo snelle maaltijden!

Zaterdag: taco bowl

Wat heb je nodig: 2 eetlepel olijfolie, 200 gram mager rundergehakt, 2 theelepels paprikapoeder, 4 eetlepels mais, 1 rode paprika in blokjes, 100 gram ijsbergsla, handje tomaatjes gehalveerd, 4 eetlepels crème fraîche, 1 avocado fijngeprakt met een vork, handjevol tortilla chips, peper en zout.

Zo maak je het: verhit de olie in een pan en bak het gehakt samen met paprikapoeder, peper en zout gaar. Verdeel alle ingrediënten over een bowl.

Zondag: zoete aardappel stamppot

Wat heb je nodig: 2 zoete aardappels (500 gram), 1 groente bouillonblokje, 1 eetlepel grove mosterd, 1 rode ui in halve ringen, 100 gram cherrytomaatjes gehalveerd, handje vol rucola, 40 gram verse geitenkaas verkruimeld, 2 stengels lente ui in reepjes gesneden, walnoten, peper en zeezout

Zo maak je het: schil de zoete aardappelen en snijd deze in gelijke stukken om ze te koken. Kook ze in een ruime pan met water en het bouillon blokje gaar in 15 minuten. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin kort de ui en de snoeptomaatjes aan.
Giet de aardappelen af en bewaar wat kookvocht. Stamp de aardappelen glad tot een stamppot en voeg zo nodig wat kookvocht toe.  Breng de zoete aardappel stamppot op smaak met de mosterd en peper en zout. Roer de ui, tomaatjes en rucola door de stamppot en verdeel de zoete aardappel stamppot over 2 borden. Top de stamppot met de geitenkaas, lente uit en walnoten.

Scroll naar boven