Na alle positieve reacties op de healthy ontbijtcake met appel van vorige week besloot ik donderdagavond de keuken in te duiken en een chocolade versie te maken.
In de basis is deze healthy chocolade ontbijtcake hetzelfde maar je kunt er zoveel lekkere variaties op verzinnen.
Denk bijvoorbeeld aan peren of meng er superfoods en zaden doorheen. De cake heeft ook de basis ingrediënten van een bananenbrood maar ontbijtcake vind ik wel lekker klinken. Dan kun je in de ochtend direct starten met een gezonde guilty pleasure. Of je neemt hem als tussendoortje bij een kop thee.
Alles is mogelijk!
Healthy chocolade ontbijtcake
Wat heb je nodig:
– bakblik en bakpapier
– 2 rijpe bananen
– 3 eieren
– 150 gr. havermout
– 4 el honing
– 2 el kokosvet gesmolten
– 2 tl bakpoeder
– 2 el rauwe cacao
– kokosvezels en walnoten naar smaak
– snufje zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik in met bakspray of olie en bekleed hem met een klein stuk bakpapier.
Mix de bananen glad met de keukenmachine of mixer en voeg de eieren en het kokosvet toe. Mix dit even kort door elkaar.
Voeg de havermout, honing, bakpoeder, cacao en zout toe en mix het geheel tot een beslag. Hak de walnoten fijn en voeg ze samen met de kokosvezels toe aan het beslag.
Giet het beslag in het cakeblik en bak de healthy chocolade ontbijtcake af in ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of hij gaar is. Komt hij er schoon uit dan kun je de cake laten afkoelen op een taartrooster.
Enjoy!
Je recepten zijn echt geweldig. Ik heb een gastric bypass en ben steeds op zoek naar lekkere gezonde recepten. Het is alleen jammer dat er geen voedingswaarden genoemd zijn.
Het kan beide, ik bewaar hem in de koelkast dan wordt hij lekker smeuïg!
Hoe bewaar je deze cake? In de koelkast of daar buiten?
Eigenlijk hetzelfde recept als bananencake. Logisch ook eigenlijk!
Hoe bwaar je deze cake? In de koelkast of erbuiten?
Hoeveel gram is een eetlepel kokosvet?
In plaats van bankpapier vet ik mijn glazen bakvorm in met kokosvet en doe er vervolgens geraspte cocos op zodat de cake makkelijk loslaat. Ik heb ook nog wat cocos toegevoegd aan de cake. Ook lekker! Dank je wel voor je leuke en lekkere gezonde recepten. I♡it
Het zou kunnen alleen dan krijg je wel een hele andere verhouding. Je zou dan het deeg moeten proeven op zoetheid? Nee met de honing maak je het alleen iets zoeter. Wanneer ga je hem maken :)?
Hoi marleen,
Kan je de honing ook vervangen door palmsuiker? Of heeft de honing nog een andere functie dan zoeten?
Klinkt lekker!
Ik heb wel eens gelezen dat bakpapier hetzelfde giftige laagje bevat als teflon pannen. Misschien is er een beter alternatief?
Tegelijk met de havermout etc. heb het aangepast 🙂
Klinkt als een lekker begin van de dag! Wanneer voeg je de cacao toe? Het staat wel bij de ingredienten maar mis het in de beschrijving.