Persoonlijke update: mijn eerste trimester

Op Valentijnsdag deelde ik bijzonder nieuws met jullie: wij zijn zwanger en verwachten halverwege augustus ons eerste kindje! Zwanger worden is niet vanzelfsprekend en heel bijzonder. Wij zijn superblij en dankbaar.

Ik was 14 weken zwanger toen ik het deelde en wat een lieve reacties kreeg ik van jullie. En heel veel vragen. Daarom leek het me leuk om in een persoonlijke update: mijn eerste trimester met je te delen. Een beetje laat, maar beter laat dan nooit 😉

Zwanger worden
Wij zijn niet zomaar zwanger geworden, maar hebben er 1,5 jaar over gedaan. Dit is nog kort denk ik, maar ik liep in het ziekenhuis voor vruchtbaarheidsonderzoek omdat ik een lange cyclus had. Er was hier geen verklaring voor. Mijn eisprong was normaal rond de 14e dag, alleen werd soms pas na 40 dagen ongesteld. Ergens wou het niet lukken, terwijl ik verder gezond was. In maart 2018 ben ik al een keer eerder zwanger geweest zonder dat ik het wist. Ik heb toen een miskraam gehad. In januari 2019 zou ik een nieuwe behandeling krijgen waarmee ze mijn cyclus zelf konden sturen. Alleen dit is er dus niet meer van gekomen, ik had alles eigenlijk even los gelaten in november en december. En ineens was ik spontaan zwanger.

Hoe kwam ik erachter?
Begin december gingen we naar een kerstmarkt in Duitsland. Toen we in een warenhuis stonden had ik het gevoel dat ik flauw ging vallen, terwijl ik gewoon gegeten had. Daarna hebben we lekker gelunched en was dit gevoel weer weg. Diezelfde avond was ik ontzettend moe, nog niks vermoedend.

Op woensdag 5 december ging ik sporten. Ik nog niks had gedaan en had trillende benen en weer een duizelig gevoel. Een lage bloeddruk dacht ik, dus laat ik toch maar even een test doen. Waar ik niks van verwachtte. Want ik had er al een stuk of 20 eerder gedaan.

Superblij!
Ik deed later die ochtend de test, ging ondertussen wat anders doen en toen ik terug in de badkamer kwam dacht ik huh? Een heel licht streepje! Ik was in paniek en tegelijkertijd superblij. Huilend belde ik Bas op om het te vertellen, die was aan het werk en ik wilde niet wachten. Ik zei ik heb 2 streepjes op mijn test, je wordt vader. Zijn reactie was heel kalm haha: je hoeft toch niet te huilen, dit is supermooi!

We zouden eerst Sinterklaas vieren met mijn familie, maar dit ging niet door. Bas kwam thuis met een grote bos bloemen. We hebben lekker samen gegeten en het bijzondere nieuws op ons laten inwerken. Het was nog niet echt te bevatten, net als de weken die volgden. Zo bijzonder.

De eerste echo’s
Omdat ik onder behandeling was bij het ziekenhuis konden we direct terecht voor een echo. We dachten dat ik toen 6 weken zwanger was. Alleen was er toen nog niet veel te zien. Door mijn onregelmatige echo was ik dus nog maar 4 weken. Het beeld wat we zagen klopte hier helemaal bij en de week erna mocht ik weer terugkomen. Er was toen direct al een kloppend hartje te zien. Rond 8 weken zijn we voor de derde echo bij de verloskundige geweest, wat groeide het snel!

Onze ouders
Op vrijdag 7 december ging ik met mijn moeder shoppen en moest ik eigenlijk een nieuwe broek en een winterjas. Maar ik dacht over een paar weken pas ik die misschien niet meer. Dus ik ging bij winkels kijken waar ik normaal niet shop en mijn moeder maakte al een opmerking toen: koop toch een goede spijkerbroek en een goede jas hihi. Toen ik stond te passen zei ze ineens: we kunnen vanavond wel met zijn vieren uit eten. Ik dacht ah oh, dan hebben ze het direct door dat ik geen wijntje druk. Dus besloten we het diezelfde avond nog te vertellen. Het is hun eerste kleinkind en ze zijn superblij!

Dit weekend hebben we het ook aan Bas zijn ouders verteld, het was nog heel pril maar wat een geweldig nieuws om te delen. Later hebben we het stap voor stap aan de rest van de familie en vrienden verteld.

Kwaaltjes
Hoe ik me voel en hoe het met me gaat is één van de meest gestelde vragen op dit moment. Ik voel me nu super, maar het eerste trimster heb ik wel wat kwaaltjes gehad die erbij horen. In week 5 werd ik van de één andere dag ontzettend misselijk en dit heeft aangehouden tot 12-13 weken. Ik heb nog nooit zoveel overgegeven en dit was niet alleen in de ochtend haha. Ik had altijd een plastic zak bij me mocht het mis gaan ergens, dit is gelukkig nooit gebeurd. Wel stond ik 1 keer in de supermarkt en heb ik het net tot aan buiten gered haha.

Ik kreeg pijnlijke borsten en had ineens geen energie meer en kon ik de hele dag slapen. Ik sliep overdag een uurtje extra en ook ging ik s’avonds om 21 uur naar bed.

Mijn tips voor het eerste trimester: eet kleine beetjes om de 1,5 tot 2 uur. Drink ontzettend veel water, dit helpt tegen de vermoeidheid en misselijkheid. Drink verse gember thee tegen de misselijkheid. Luister goed naar je lichaam en pak echt je rust als dit nodig is. Zorg ervoor dat je lichaam in balans, als ik deze dingen niet deed dan werden de kwaaltjes alleen maar heftiger.

Voeding
Omdat ik weinig binnenhield at ik veel gezonde koolhydraten. Zuivel kreeg ik bijna niet weg en rauwkost ook niet. Ik heb veel op crackers met jam geleefd. Koffie lustte ik helemaal niet meer. Ik heb deze weken ook niet veel eten met jullie gedeeld op mijn stories. Gelukkig is het niet veel mensen opgevallen, als ik alleen al aan eten dacht werd ik al beroerd 😉

Supplementen
Toen ik wist dat ik zwanger was ben ik direct begonnen met een goede multi-vitamine met foliumzuur. Ik gebruik elke dag mama van Vitals. Het is erg belangrijk om voor en tijdens je zwangerschap de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Doordat ik weinig binnenhield was dit wel nodig. Naast foliumzuur bevatten deze supplementen ook vitamine B12, dit ondersteunt het energieniveau.  Ook heb je meer ijzer nodig tijdens je zwangerschap. Wil jij deze supplementen ook gaan gebruiken voor tijdens en na je zwangerschap? Klik hier en maak gebruik van de actiecode: foodilove dan krijg je 15% korting op je bestelling. Dit is een gesponsorde samenwerking met Vitals.

Bewegen
Het eerste trimester heb ik een stuk minder gesport door de vermoeidheid. Samen met mijn personal trainer heb ik direct mijn schema aangepast, maar zo vaak ben ik niet geweest. Wel pakte ik zo vaak mogelijk een korte wandeling wanneer dit lukte.

12 weken zwanger
Ik vond het ontzettend spannend tot de 12 weken echo. Dit is toch het kritische punt, ik heb in de eerste weken 2 keer een hele lichte bloedingen gehad. Direct paniek natuurlijk, maar achteraf was dit precies op de dagen dat ik ongesteld zou worden. Dus schrik niet direct als je iets verliest, zolang het maar geen zware bloeding is.

Updates
Als ik hier nu terugdenk was dit het allemaal waard en vallen de kwaaltjes achteraf best mee. Ik zou het zo weer over doen, mij hoor je niet klagen. Net na mijn twaalfde week kocht ik mijn eerste zwangerschapskleding. Dit was ook echt wel nodig, want mijn buikje begon nu echt te groeien.

Vandaag ben ik alweer 25 weken zwanger, dus er komt snel een update aan over mijn tweede trimester. Ik zit nu boordevol energie en we zijn het huis aan het voorbereiden voor de verbouwing die maandag  start. Ook ben ik achter de schermen mijn bedrijf aan het voorbereiden op mijn verlof dat ik eind juli heb ingepland.

Na de verbouwing kunnen we pas aan de slag met de babykamer en het kopen van spulletjes, hier vertel ik je dus in mijn volgende update meer over.

Vinden jullie het leuk als ik jullie meeneem in deze reis? Of heb je vragen over mijn zwangerschap? Stuur me een berichtje of laat een reactie achter, vind ik superleuk!

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven