5 snelle en simpele ontbijtjes voor een gezonde kickstart van je dag

Een goed ontbijt is wat mij betreft echt de kickstart van mijn dag! Als ik zelf niet start met een goed ontbijt is mijn energiepijl een stuk lager met als gevolg dat ik later op de dag cravings krijg. Begin jij de dag met een ontbijt of neem je er de tijd niet voor?

Het is heel begrijpelijk dat op het moment dat je je ogen open doet er meteen van alles van je wordt gevraagd. Als moeder van een peuter gebeurt het maar al te vaak dat mijn eerste aandacht meteen nodig is bij mijn dochter als ik wakker word. Of ik start op een werkdag direct met mijn werk en dan is het zo lunchtijd. Toch wil ik je laten zien waarom het een goed idee is om tijd voor je ontbijt vrij te maken.

Energie kunnen we op het moment niet genoeg hebben. Een goed, gezond en lekker ontbijt start je stofwisseling en het houdt je bloedsuikerspiegel stabieler. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ook voor een stabieler energiepijl waardoor je meer energie hebt om de dingen te doen die je te doen hebt. Door te ontbijten voel je je verzadigd bij de start van je dag. Dat kan heel fijn voor jezelf (en de omgeving) zijn want bij is het zo dat behoorlijk chagrijnig kan worden als ik niet goed en genoeg gegeten heb.
Doordat je stofwisseling goed op gang is, zal je brein ook beter functioneren. Je hebt dus meer focus. en daardoor ben je productiever.

Nou denk je misschien: Leuk hoor Marleen elke dag ontbijten, maar ik heb geen idee wat ik moet maken en ik heb al helemaal geen zin in ingewikkelde dingen zoals zelfgemaakte hangop met huisgemaakte granola. 

Dat komt mooi uit want ik hou van snel en simpel ontbijten door de week. Als ik heel eerlijk ben heb ik niet eens zin om uitgebreide ontbijt toestanden te verzorgen door de week. Daarom maak ik ontbijtjes die je in een handomdraai gefixt hebt zodat je zelfs tijd hebt om er een kopje thee bij te zetten. Of je die ook warm op kan drinken kan ik je niet garanderen, dat lukt mij ook niet altijd.
Ontbijten doe ik samen met mijn dochter. Dat is voor mij een twee-in-één: ik ontbijt en we hebben gelijk een gezellig momentje samen. 

Omdat ik ook jou elke dag een kickstart van je dag gun heb ik in dit blog 5 ontbijtjes voor je verzameld. Snel, makkelijk en geen gedoe. Ga jij de uitdaging aan om 5 dagen te ontbijten zodat jij kan ervaren hoe makkelijk het kan zijn en hoe goed het je zal doen? 

5 ontbijtjes voor een kickstart van je dag:

 1. Warme hemelse havermout met peer en pindakaas

  Dit ontbijtje zit bomvol gezonde voedingsstoffen en vult goed! Als ik een havermout ontbijtje eet kan ik door tot aan de lunch. Varieer gerust met ander fruit. Warme appeltjes met kaneel is ook heel lekker, of plakjes gebakken banaan. 

Wat heb je nodig:
200 milliliter melk (plantaardig)
25 gram havermout
1 theelepel speculaaskruiden
1 banaan, in plakjes gesneden
1/2 peer, in plakjes gesneden
1 eetlepel pindakaas
1 eetlepel kokosvezels

Zo maak je het:
Breng de melk met de havermout, de helft van de banaan en speculaaskruiden in een steelpannetje aan de kook. Kok de havermout op laag vuur. Giet de havermoutpap in een kom en verdeel de andere helft van de banaan, peer en pindakaas. Top hem met nog wat kruiden en je kunt smullen!

Havermout ontbijtje met peer en pindakaas
 1. Super Smoothie met yoghurt, banaan en aardbei

Wil je een ontbijt wat je tussen de bedrijven door of zelfs onderweg kan ‘eten? Dan is een smoothie perfect. Deze smoothie is niet alleen geschikt voor een goed begin van je dag, maar ook als tussendoortje. Hij is super gezond en in nog geen 5 minuten klaar!

Wat heb je nodig voor 1 persoon:
250 gram Griekse yoghurt 2% vet
1 banaan
4 grote aardbeien
handjevol blauwe bessen (diepvries)
scheutje honing
1/2 eetlepel chiazaad

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix alles door elkaar tot een smoothie.

Yoghurtsmoothie met banaan en aardbei
 1. Calorie-vriendelijke Chocolademousse

Als je nog één reden nodig had om voortaan te ontbijten dan heb ik die hier voor je: ontbijten met chocolademousse. En dan hoef je je ook nog niet eens druk te maken om calorieën, je hoeft er alleen maar van te genieten. Heerlijk als ontbijt of tussendoortje, een genietmomentje!

Wat heb je nodig:
1 banaan
1 avocado
1 theelepel cacaopoeder
1 eetlepel frambozen
1 theelepel geraspte kokos

Zo maak je het:
Doe de banaan, avocado en cacao in een kom en pureer het met de staafmixer. Doe dit in een schaaltje en top het met de frambozen en kokos.

Gezonde chocomousse
 1. Heerlijke Havermouttaartjes

Ontbijten met taart, als dat nog geen goed begin van de dag is. Denk nou niet dat je hiervoor uren in de keuken moet staan. Deze taartjes zijn super gezond, simpel om te maken met weinig ingrediënten en de topping kun je zelf kiezen. De taartjes zijn perfect om in te vriezen. Je hebt dus in 1x voor een paar ochtenden een ontbijt. 

Wat heb je nodig (10 stuks)
muffinvorm
125 gram havermout
2 bananen
50 gram honing
1 theelepel kaneel
1 theelepel vanille extract
snufje zout
diverse toppings: ik gebruikte magere kwark met rood fruit

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak de bananen goed in een kom en voeg alle ingrediënten toe behalve de toppings uiteraard. Meng alles goed tot een beslag en verdeel het beslag over je muffinvorm. Druk het beslag goed aan en maak een kuiltje in elk taartje voor je vulling later. Bak de havermout ontbijttaartjes af in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuutjes totdat ze goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en je kunt ze toppen met je favoriete topping.

4x gezonde moederdag ontbijtjes
 1. Gruwelijk lekkere Griekse yoghurt

  De allersimpelste in de ontbijtrij: gewoon een schaaltje lekkere Griekse yoghurt met honing, banaan en walnoten. Simpel maar heel erg smakelijk, jummieee! 

Kortom, even samengevat, 5 ontbijtrecepten waarmee ik jou wil uitdagen om ze uit te proberen en te voelen wat een goed en lekker ontbijt voor jou kan doen: 

 1. Warme hemelse havermout
 2. Super Smoothie met yoghurt, banaan en aardbei
 3. Calorie-vriendelijke Chocolademousse
 4. Heerlijke Havermouttaartjes
 5. Gruwelijk lekkere Griekse yoghurt

Nu ben ik benieuwd: 

Welke van deze ontbijtjes ga jij deze week maken voor jezelf?
OF ga je all the way en ga je de uitdaging aan om 5 dagen te ontbijten? 

Ik heb een mega waardevol cadeau voor je omdat je mijn blog leest. Iedere comment beloon ik met toegang tot mijn exclusieve masterclass “nooit meer op dieet” t.w.v. 297 euro. Deze masterclass heb ik speciaal voor jou als ambitieuze moeder ontwikkeld zodat je niet hoeft na te denken hoe jij snel en simpel goed voor jezelf kan zorgen.

Voor nu: dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

10 gedachten over “5 snelle en simpele ontbijtjes voor een gezonde kickstart van je dag”

 1. Ik krijg al een paar weken je mails/up dates en ik lees ze graag. (In tegenstelling tot veel mails) Omdat ik al een paar weken ook let op wel ontbijten is deze blog met recepten heel welkom. Havermout en kwark hebben mijn voorkeur. Wel ontbijten bevalt mij heel erg goed! Zelfs als ik pas kan eten als ze naar school zijn (half 9) dan doe ik het alsnog. Bedankt dat je dit deelt!

 2. Lekker afwisselende ontbijtjes en idd met havermout minder hongergevoel.
  evt nog ideetje ontbijten met tomaat en ei ook heerlijk.

 3. Lijken me heerlijke ontbijtjes. Ik heb net alle ingrediënten op mijn boodschappenlijstje gezet, volgende week ga ik ze alle vijf maken! Ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag, dus daar doe ik graag wat extra moeite voor 🙂

 4. Ik ontbijt altijd met mijn huisgemaakte granola. Maar.. die havermout taartjes zien er lekker uit! Die wil ik wel eens gaan proberen.

 5. Ik ga de chocomousse weer eens maken! Zo lekker is deze. Enige nadeel, het zijn toch best veel calorieën. Dus ontbijt en tussendoortje on één!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven