Waarom jij juist goed voor jezelf moet zorgen! Ook al denk je dat dat niet haalbaar is.

“Jaja, heb je haar weer met goed voor jezelf zorgen” dacht je misschien wel bij het lezen van de titel van het blog van deze week. En dat snap ik. Want echt, wat is het een hectische periode. We zijn als moeder allang blij dat de kinderen weer naar de opvang en school gaan en hebben genoeg achterstand in te halen. Althans, ik wel. En dan zou je ook nog voor jezelf moeten gaan zorgen.

Ja, juist nu is het ZO belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Waarschijnlijk gaat er nu een hele waslijst aan dingen door je hoofd die eerst moeten gebeuren voordat jij de rust hebt om iets voor jou te doen. Maar als je heel eerlijk bent, smacht je niet eigenlijk naar even wat tijd voor jezelf? Ik begrijp dat je je misschien wel schuldig voelt om hieraan toe te geven. Daarom deel ik in dit blog 3 redenen met je waarom je dat schuldgevoel of het idee dat het later wel komt aan de kant mag zetten.

1 Je rockt je baan of eigen business als nooit tevoren

Of het nou gaat om je rol als moeder, zakenvrouw, partner, dochter, zus, vriendin…..alles wat je doet wil je zo goed mogelijk doen.
Maar hoe wil je dit doen als je zelf helemaal leeg bent? Even een korte illustratie: Als je telefoon bijna leeg is en je wil nog een foto maken wordt de kwaliteit van de foto minder, omdat je telefoon niet meer alles kan geven. Je kan je telefoon wel niet aan de lader willen leggen omdat het je niet uitkomt, er komt een moment dat de batterij toch écht leeg is. En als die batterij leeg is, duurt het een tijdje voor die weer vol is zelfs al heb je een snellader.

Stel, jij bent die telefoon. Je bent bijna leeg, laten we zeggen dat je nog 10% van je batterij over hebt, maar moet nog vanalles. Kan je dan het beste van jezelf geven?
Wat als je op tijd aan de lader was gegaan. Misschien was je niet helemaal 100% opgeladen maar wel 80% en wat zou het verschil dan zijn met wat je kon geven als je het vergelijkt met een batterij die nog maar 10% heeft?

Snap je het punt. Als jij niet op tijd aan de lader gaat (lees tijd voor jezelf neemt) komt er een moment dat je niet meer het beste van jezelf kan geven of zelfs helemaal niet meer kan geven omdat je simpelweg leeg bent. Daar heeft niemand wat aan, ook jijzelf niet.

Dus, hoe ga je dan aan de lader? Block vandaag als je dit blog leest een half uur waarop je iets gaat doen wat jou energie geeft, alles is goed. Doe even he-le-maal niets, ga een rondje lopen, lees een boek of tijdschrift of doe een siësta. Leg je telefoon aan de kant en laat je even niet afleiden.
Block morgen weer een half uur en hou deze gewoonte de komende dagen vast.

2. Je bent een egoïst als je niet goed voor jezelf zorgt 

Laten we het misverstand dat goed voor jezelf zorgen egoïstisch zou zijn gelijk even uit de weg ruimen. Lieve mama, het is NIET egoïstisch het is ESSENTIEEL.
Het is heel lief om altijd eerst aan een ander te denken maar zoals ik bij punt 1 al noemde: kan jij dan ook echt de ander het beste van jezelf geven? Is het niet zo dat jij veel meer en betere kwaliteit kan geven als jij je goed en uitgerust voelt? 

Het bekende eigen zuurstofkapje eerst voorbeeld ken je ongetwijfeld. Maar visualiseer het eens voor jezelf op het moment dat je denkt dat je egoïstisch bent door wat tijd voor jezelf te nemen. Wat als jij in dat vliegtuig zit en je er voor je kinderen wil zijn en je heel eigenwijs niet het zuurstofkapje eerst bij jezelf op zet?
Misschien kan je het kapje nog bij je kind opzetten maar kan je er daarna nog echt voor hem of haar zijn? Zie je de essentie van het feit dat je EERST voor JEZELF moet zorgen? 

3. Het levert tijdwinst op 

Maar Marleen, als ik tijd voor mezelf neem dan gaat er nog meer tijd verloren, hoe kom je erbij dat het tijd oplevert!!!!

Als jij goed voor jezelf zorgt en tijd voor jezelf vrij maakt geeft je dat elke keer weer een positieve boost. Positiviteit geeft energie. En die energie zorgt ervoor dat je taken met meer focus kan aanpakken en ze dus sneller klaar hebt.
Als ik doodmoe ben, dan kan ik nog zo een lange to-do lijst hebben, echt efficiënt ga ik dan niet aan het werk en zoek ik veel sneller de afleiding van mijn telefoon. Een taak die ik normaal in een uurtje gedaan zou hebben kost me dan rustig een halve dag.

Misschien is het maar een half uurtje dat je per dag vrij kan maken maar dat half uurtje geeft jou wel de ruimte om bezig te gaan met iets wat je al heel lang wil doen maar wat er steeds niet van komt. Misschien is er een boek wat je graag wil lezen maar wat nog steeds stoffig ligt te wezen op je nachtkastje.
Door elke dag in dat half uurtje bijvoorbeeld 10 bladzijdes te lezen ben je bezig met iets wat je heel graag wilde doen. Dat geeft een heerlijk gevoel én energie.

Kortom, even samengevat, de 3 redenen op een rij waarom jij je schuldgevoel of het idee dat het later wel komt aan de kant mag zetten als je tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen:

  1. Je rockt je baan of eigen business als nooit tevoren. 
    2. Je bent een egoïst als je niet goed voor jezelf zorgt
    3. Het levert tijdwinst op 

Nu ben ik benieuwd: 

Welke van deze 3 redenen geven voor jou de doorslag om nu eens écht goed voor jezelf te gaan zorgen? 

Ik heb een mega waardevol cadeau voor iedereen die een comment achterlaat onder dit blog. Iedere comment beloon ik met toegang tot mijn exclusieve kookboek “100 snelle en simpele Foodilove recepten” t.w.v. 97 euro. Deze recepten heb ik speciaal voor jou als vrouwelijke ondernemer en moeder samengesteld zodat je niet hoeft na te denken hoe jij snel en simpel goed voor jezelf kan zorgen.

Voor nu: dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

1 gedachte over “Waarom jij juist goed voor jezelf moet zorgen! Ook al denk je dat dat niet haalbaar is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven