Tijdens mijn kerstworkshop afgelopen maandag maakte we deze citruscouscous met eendenborst en granaatappel. Overheerlijk als hoofdgerecht tijdens een etentje met je vrienden of familie of je kerstdiner! Het is een heerlijk licht en gezond gerecht, perfect dus voor een healthy lifestyle. Tevens staat dit gerecht binnen een handomdraai op tafel.
Mijn oog viel direct op dit gerecht uit de Allerhande van november, om te smullen. Ook al heb ik dit recept (en de foto) niet zelf gemaakt toch wilde ik het met jullie delen. De foto credits gaan naar Food by Chantal. Denken jullie ook al na over wat jullie met kerst gaan maken?
Citruscouscous met eendenborst en granaatappel
Wat heb je nodig:
– 2x ovenschaal en aluminiumfolie
– 600 gr. couscous
– 4 tl gemalen kardemom
– 600 ml kokend water
– 2 rode grapefruits
– 2 sinaasappels
– 2 limoenen
– 2 el harissa
– 6 el extra vierge olijfolie
– 30 gr. koriander
– 4 eendenborsfilets
– 2 granaatappels
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de couscous met de kardemom en eventueel zout in een ruime schaal en schenk er 300 ml kokend water op. Roer door en laat dit 10 min. staan. Als het klaar is roer je het even los met een vork.
Snijd ondertussen met een scherp mes de schil van de grapefruit en sinaasappel. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen en wip het vruchtvlees er met het mes tussenuit. Voeg toe aan de couscous. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en sap toe aan de couscous. Voeg de harissa en olie toe. Snijd de blaadjes koriander fijn en voeg toe en meng door elkaar.
Snijd de velkant van de eendenborstfilets kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de filets op de velkant op middelhoog vuur 5 min. Draai om en bak nog 1 min. Leg met de velkant naar boven in de ovenschaal. Bak ca. 5 min. in de oven. Neem uit de oven en laat 5 min. op een bord onder aluminiumfolie rusten.
Schep de couscous op een platte schaal. Halveer de granaatappel en sla met een houten lepel de pitjes eruit. Doe de pitjes in een kommetje.
Snijd de eendenborstfilets in plakjes en leg op de couscous. Serveer met de granaatappelpitjes erop.
Enjoy!