Dieetvrij leven? Gooi de weegschaal de deur uit!

Dagelijks spreek ik moeders die met hun gewicht bezig zijn. Ze wisselen uithongeren af met eetbuiten en kunnen de balans in hun voeding maar niet vinden. Voor mij is dit heel herkenbaar, ik mijn podcast vertel ik er open en eerlijk over. Inmiddels weet ik hoe ik wél een gezonde balans kan houden en heb ik er mijn missie van gemaakt om dat jou als drukke en ambitieuze moeder ook te leren. Vandaag nemen we een belangrijke stap naar een dieetvrij leven: weg met de weegschaal!

Waar komt de focus op het gewicht vandaan?

Wat is dat toch, die continue focus op gewicht? Hoe kan het dat je je zo laat leiden door een getal op de weegschaal? Ik denk dat het vooral met een stukje houvast te maken heeft. Dat cijfer is iets concreets waar je op kunt sturen. Maar wist je dat je jezelf het er alleen maar moeilijker mee maakt? Door die dagelijkse confrontatie met de weegschaal verstoor je de balans. Ben je afgevallen? Mooi, dan kun je de teugels wat te laten vieren. Ben je aangekomen? Dan zet je jezelf weer op een streng dieet. Doodvermoeiend. Zal ik je eens iets verklappen? Je gewicht kan per dag verschillen, omdat je maag- en darminhoud per dag verschilt. Je kunt vocht vasthouden. En ook heeft je cyclus invloed op je gewicht, net als spiermassa die je opbouwt met sporten. Mijn advies? Weg met de weegschaal!

Gooi de weegschaal de deur uit

Maar Marleen, hoe weet ik dan of ik goed bezig ben? Ik hoor het je denken en ik snap de vraag heel goed. Onthoud heel goed dat lekker in je vel zitten niet afhangt van een getal op de weegschaal. Het is eerder een concrete houvast, die je eigenlijk vooral stress geeft. Tijd dus om op een andere manier naar jezelf, je voeding en je mindset te kijken. Op die manier kun je een leefstijl creëren die bij jou past en die ervoor zorgt dat je lekker in je velt zit. Zonder diëten, zonder weegschaal en zonder stress.

Hoe zorg je voor een gezonde leefstijl zonder weegschaal?

Je bent zo gewend om streng te zijn voor jezelf. Doordeweeks honger je jezelf praktisch uit, zodat je in het weekend lekker een wijntje kunt drinken en wat bitterballen kunt eten. Je wilt genieten met je gezin en niet te lastig doen. Op deze manier is het niet vol te houden en je wordt er vooral onrustig van. Iedere maandag sta je boos en teleurgesteld op de weegschaal, omdat je een kilo bent aangekomen. Alles is voor niks geweest en je wilt het liefst opgeven. Wat zeg je ervan dat je prima kunt genieten en de balans kunt bewaren in een dieetvrij leven? Dat zou geweldig zijn toch?

Perfectie bestaat niet

Ga er eens rustig voor zitten en stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken? Is het antwoord Een perfect lichaam, dan ben je al klaar. Ieder lichaam is namelijk perfect, precies zoals het is. De zogenaamd perfecte plaatjes die je op social media ziet zijn geen realistische afspiegeling van de werkelijkheid. Realiseer je ook wat jouw lichaam al voor je heeft gedaan. Het heeft 1 of meerdere wonderen op de wereld gezet, dat is nogal wat. Waarom zou je er dan niet wat liever voor zijn?

Het maakt me ook boos en gefrustreerd om te horen dat zo ontzettend veel moeders hiermee worstelen. Het streven naar perfectie neemt de overhand en ze denken dat met een slank lichaam alles is opgelost. Geloof mij: dat is het niet. Ik woog op een gegeven moment 58 kilo, was strak afgetraind en tegelijkertijd doodongelukkig. Pas toen ik het diëten losliet en koos voor een gezonde leefstijl die bij me paste voelde ik me weer gelukkig.

Wees een voorbeeld voor je kind(eren)

Dit kun je toch niet zo blijven volhouden? Bedenk je ook wat je jouw kind(eren) wilt meegeven. Wil je dat ze leren om altijd maar te streven naar perfectie of wil je ze leren hoe ze lekker in hun vel kunnen zitten. Ik vond dat zelf een confronterende gedachte en had even tijd nodig om eraan te wennen. Nu is het juist een drijfveer om goed voor mezelf te zorgen en een gezonde leefstijl te houden die bij me past. Ik wil juist dat mijn kinderen zien dat ik tevreden ben met mezelf, precies zoals ik ben.
En tuurlijk kun je sporten en gezond eten, maar sla er niet in door. Staar je niet blind op je gewicht, maar leer echt te voelen wat je nodig hebt. Als jij lekker in je vel zit, doet dat getal op de weegschaal er niet toe. Als jij weet wat je nodig hebt om je goed te voelen kun je daar makkelijk op reageren. Je mindset is een ijzersterk middel om anders naar jezelf en je lichaam te kijken.

Op naar een energiek en dieetvrij leven

Je hebt voor je gevoel alles al geprobeerd en niets lijkt te helpen. Waarschijnlijk ontzeg je jezelf heel veel en voert de frustratie de boventoon. Je wilt je goed voelen in een zomerjurkje, je wilt kunnen genieten van je kind(eren). Weet dat dit niks met je gewicht te maken heeft. Het draait allemaal om zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Het is tijd om afscheid te nemen van het stemmetje dat jou vertelt dat je die korte broek écht niet aan kunt. Dat stemmetje bestaat namelijk alleen maar in je hoofd. Jij rockt die korte broek, dat zomerjurkje en die bikini. Kijk maar eens om je heen op het strand of als je op het terras zit. De grote meerderheid van de vrouwen heeft een normaal lichaam met rondingen en cellulite. Wat als we dat als het nieuwe normaal zouden zien?

Zorg goed voor jezelf

Verleg de focus van je gewicht naar hoe je je voelt. Zorg goed voor je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Gezonde voeding, variatie in maaltijden en voldoende beweging. Met een halfuurtje wandelen per dag voel je al direct een verschil en zul je merken dat je beter in je vel komt te zitten. Drink voldoende water om afvalstoffen af te voeren en neem de extra toiletbezoekjes voor lief. Sterker nog: gebruik ze als een paar minuten tijd voor jezelf om op adem te komen in je drukke leven. Die momentjes voor jezelf ga je uitbreiden met selfcare. Plan die shopdate met een vriendin, ga lekker een uurtje lezen, netflixen of gewoon luieren. Gun jezelf die tijd en je zult merken wat het met je doet. Iedereen kan nieuwe gewoontes aanleren en ook voor jou is tijd voor jezelf weggelegd.

Ben je klaar voor een dieetvrij leven?

Oké, ben je er klaar voor? Zet de weegschaal dan op zolder, in de kelder, bij het grofvuil of op Marktplaats. Het is klaar met de continue focus op dat getal. De dagelijkse frustratie en het strenge gedrag naar jezelf toe. Het is tijd om lief te zijn voor jezelf, om je lichaam goed te voeden en om voorgoed afscheid te nemen van een dieetgericht leven.

Tips om direct te starten met een dieetvrij leven

Ik vat mijn tips nog een keer voor je samen, zodat je ze goed in je oren kunt knopen. Jij kunt dit!

  • Weg met de weegschaal: zet ‘m op een plek waar je er niet makkelijk bij kunt
  • Luister naar je lichaam: Wat heeft het echt nodig?
  • Waar word je gelukkig van? wanneer ben je gelukkig en wat is daarvoor nodig?
  • Houd een voedingsdagboek bij: Zo word je je bewust van wat je eet en waarom. Maakt het je gelukkig of juist ongelukkig? Waarom eet je wat je eet en wat doet het met je?
  • Wees lief voor jezelf: neem tijd voor jezelf, gun jezelf die ruimte. Doe dingen waar je van gaat stralen en geniet ervan.
  • Beloon jezelf: je lichaam werkt iedere dag hard voor jou. Beloon jezelf voor wat het voor je doet en stop met jezelf dingen verbieden.
  • Stop met het nastreven van perfectie: dat perfecte plaatje bestaat namelijk niet. Het maakt je alleen maar ongelukkig. Kijk naar waar je gelukkig van wordt en focus daarop. Je kinderen zullen later echt niet zeggen: “Nou, mama was vroeger wel 3 kilo te zwaar.” Nee, ze zullen zich herinneren hoe liefdevol je voor ze was en hoe fijn jullie het samen hadden.

Gun jezelf een gezonde en energieke leefstijl die bij je past

Ik kan hier nog wel uren over praten met je, in de hoop dat jij als drukke en ambitieuze moeder ook inziet dat je prachtig bent zoals je bent. Dat je iedere dag alles doet om er te zijn voor je gezin. Dat je een fantastische vrouw en moeder bent. Ik hoop dat ik je met deze blog weer een stukje op weg heb geholpen, op weg naar de versie van jezelf waarmee jij helemaal gelukkig bent. Dat verdien je!

Heb je nog wat extra steun nodig? Dan nodig ik je uit voor de exclusieve #lekkerinjevel Community! Samen zorgen we voor een revolutie van drukke en ambitieuze moeders die lekker in hun vel zitten en zorgeloos genieten van hun gezin. Doe je mee?

Klik hier voor alle informatie en om direct te starten. Omdat ik je zo graag wil helpen om #lekkerinjevel te zitten, heb ik een speciale aanbieding voor je!

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven