Fit door het 3e trimester van je zwangerschap

Het 3e trimester van mijn zwangerschap is in volle gang. Nog maar een paar weken tot ons 2e kindje er is, het is nog zo onwerkelijk!
Nu ik zo ver in de zwangerschap ben, merk ik dat het fysiek ook wat zwaarder wordt. In het kader van practise what you preach ga ik niet bij de pakken neerzitten en zorg ik dat ik fit blijf. Hoe ik dat doe vertel ik je in deze blog!

Dit merk ik tijdens het 3e trimester aan mijn lichaam

  • Doordat ik nu een dreumes heb rondlopen ervaar ik het 3e trimester als zwaarder dan de eerste zwangerschap. Ik til Emma natuurlijk nog veel en speel met haar op de grond. Ze is nogal actief en probeert natuurlijk alles uit.
  • Wat me ook opvalt is dat ik veel sneller groei dan bij de eerste. Mijn buik was snel zichtbaar, waardoor ik veel kleding niet meer paste. Sinds een week of 2 voel ik me wel vermoeider, daaraan merk ik dat het einde langzaam in zicht komt. Verder voel ik me rustig, ik weet wat er gaat komen en ben voorbereid.
  • ik ben mentaal wel een stuk rustiger dan bij de eerste. Ik weet wat er gaat komen en ben voorbereid.

Zo blijf ik fit in het 3e trimester

Als drukke ondernemende moeder is het nu extra belangrijk dat ik een strakke planning maak. Als de baby er is kan ik even niet of in ieder geval minder werken. Dan geeft het me rust als alles goed geregeld is. Ik stel focusdoelen waar ik samen met mijn team aan werk. Ik zorg in die planning ook voor voldoende rust en tijd voor mezelf. Tussen de middag duik ik lekker in bed als Emma ook slaapt, heerlijk! Verder wandel ik heel veel. Zolang het nog geen waggelen is lukt dat prima. Wandelen is supergezond en houdt je lekker soepel.

Mijn tips voor een fit en energiek 3e trimester

Fit en energiek blijven hoeft je niet veel moeite te kosten. Eigenlijk is het vrij wimpel, er zijn 3 dingen belangrijk: voeding, ontspanning/ self care en beweging.

  • Zorg voor voldoende rust. Neem echt tijd voor jezelf. Wees niet te streng en ga ook echt elke dag even lekker zitten met een inspirerend boek…even helemaal niks doen om op te laden.
  • ga op tijd naar bed…zodat je lekker fit en energiek wakker wordt. Ik word in dit trimester vaker wakker per nacht, ik moet steeds vaker naar het toilet 😉 Soms kom ik daarna wat moeilijker in slaap en lig ik even wakker.
  • Beweeg elke dag. Het is belangrijk om lekker fit te blijven en je conditie op peil te houden, niet alleen voor de bevalling, maar zeker ook voor na je zwangerschap. Je herstel zal sneller gaan.

Ik zorg er zelf voor dat ik elke dag 30 minuten wandel of dat ik thuis een korte zwangerschaps-workout doe. Let er wel op het is je 3e trimester dus volg een aangepast schema. Buikspieroefeningen zijn niet slim in dit stadium van je zwangerschap. Doe bijvoorbeeld lichte squats of lunges of doe wat rek- en strekoefeningen. Lekker fietsen is ook een goed idee. Wist je dat er ook speciale lessen voor zwangerschapszwemmen zijn? Heerlijk gewichtsloos in het water dobberen én aan je conditie werken: win-win dus!

Voor al het bewegen geldt: doe het op je eigen tempo en neem zo nodig even een pauze om bij te komen van je hogere ademhaling 😉 Luister dus echt goed naar je lichaam.

Wees lief voor jezelf. Er groeit een kleintje/ wonder in je en dat is al een topprestatie op zich!

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Op zich eet ik niet heel veel anders tijdens mijn zwangerschap. Ik let erop dat ik voldoende gezonde voeding binnenkrijg, ten slotte heb ik 2 lichamen te voeden. Ik heb geen gekke cravings, dat maakt het ook wel makkelijker. Oké, ik heb vorige week wel ‘s avonds nog patat gehaald omdat ik daar zo veel zin in had! Verder eet ik veel groenten, fruit, eiwitrijke voeding zoals zuivel en volkoren granen. Ook slik ik extra ondersteunende supplementen.

Ik ben ook alvast aan het bedenken wat ik in juli extra kan koken, zodat ik maaltijden kan invriezen. Dat scheelt in de kraamtijd een hoop tijd en gedoe!

Tot slot nog wat praktische tips:

  • Drink veel water voor een energieboost.
  • Eet zo veel mogelijk volwaardige voeding om je lichaam te voeden.
  • Eet vooral niet te weinig, maar je hoeft ook niet voor 2 te eten (fabel) luister echt goed naar je lichaam. Je hebt deze energie nodig.
  • Slik goede voedingssupplementen zoals Elke dag mama van Vitals (en nee dit is niet gesponsord ik ben hier echt heel tevreden over). Dit is een hoogwaardige multi die je slikt voor, tijdens of na je zwangerschap. voor optimale ondersteuning.

Hopelijk heb je wat aan mijn ervaringen om fit te blijven in het 3e trimester. Vind je het lastig om fit te blijven? Je kunt nú beginnen met een gezonde lifestyle. Meld je aan voor de 12 weken #lekkerinjevel challenge en ga fit door de rest van je zwangerschap heen.

Heb je vragen over de challenge of over deze tips? Stuur me gerust een berichtje!

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven