Hoe neem je tijd voor jezelf als moeder?

Tijd voor jezelf nemen, voor veel moeders is het een ‘ding’. Ze zijn de hele dag druk met de kinderen, het huishouden, hun werk en nog veel meer. Als je ze vraagt of en wanneer ze tijd voor zichzelf nemen kijken ze je raar aan. Of nog erger: als je zelf vertelt dat je elke dag een moment voor jezelf neemt kijken ze alsof ze water zien branden. Ze willen wel, maar schuldgevoel overschaduwt dat gevoel. Wat is dat toch met moeders en selfcare? Waarom lukt het hen niet en bijvoorbeeld mannen wel? Ja, ik weet dat ik nu even enorm generaliseer, maar laten we wel wezen: het is een uitdaging voor veel moeders. Ik vertel je hoe je tijd voor jezelf kunt nemen, zonder er andere dingen voor op te offeren.

Hoe neem je tijd voor jezelf als moeder?

Het begint bij je mindset. Als jij jezelf blijft vertellen dat tijd voor jezelf onmogelijk is, zal dat exact zijn wat er gebeurt. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Waarom zou je anderen wel alle tijd en aandacht geven en jezelf compleet wegcijferen? Omdat je het zo geleerd hebt van huis uit? Omdat je denkt dat het zo hoort? Omdat je denkt dat het egoïstisch is om aan jezelf te denken?

Begrijp me niet verkeerd, het zijn allemaal begrijpelijke belemmeringen, maar ze zijn ook stuk voor stuk van tafel te vegen. Vergeet niet dat jij degene bent die bepaalt wat goed voor je is. Ik kan je verklappen: tijd voor jezelf is altijd goed voor je. Je laadt letterlijk je batterij op, je komt even tot rust en je ontspant. Het gevolg is dat je er weer vol energie en op een relaxte manier kunt zijn voor je gezin, vrienden en collega’s. Win-win dus. De truc is om te kijken wat er wél kan.

In 5 stappen tijd voor jezelf nemen als moeder

Goed, prioriteiten stellen is dus belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je moet beginnen en daarom help ik je graag op weg. Als je de volgende 5 stappen volgt, maak je van tijd voor jezelf nemen een gewoonte.

Stap 1: plan je eigen tijd in

Pak op zondagavond je agenda en kijk naar je planning van die week. Waar kun je momenten voor jezelf pakken? Tijdens het dutje van je kind(eren) of ‘s avonds na bedtijd? Plan ze in en maak met jezelf de afspraak dat die momenten ook echt vaststaan.

Stap 2: wat ga je doen?

Waar word je echt blij van? Een uurtje sporten? Een wandeling? Netflixen? Een boek lezen? Lekker voor je uit staren? Jij bepaalt! Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk om naar de kapper of de nagelstudio te gaan of met een vriendin te lunchen en shoppen.

Stap 3: bewaak je tijd

Oké je plant tijd voor jezelf in en dan komt het leven tussendoor, waardoor je jouw tijd direct wilt opofferen voor je gezin of werk. Stop! Je mag je eigen tijd echt streng bewaken. Dit is jouw moment en daar heb je gewoon recht op. Je partner kan de kids best bezighouden of ze spelen zelf. Slapen ze? Dan hoef je echt niet als een gek het hele huishouden erdoorheen te jagen om vervolgens om half 10 doodmoe neer te ploffen. Pak dat uurtje voor jezelf en kijk daarna wat je nog wilt doen. De wereld stopt echt niet met draaien als de was een uurtje langer blijft liggen.

Stap 4: geniet ervan!

Tijd voor jou is ook echt voor jou, dus geniet ervan. Pak een lekker drankje of wat te eten en gun het jezelf om er volop van te genieten. Duiken er schuldgevoelens of gedachten op? Laat ze er zijn, maar ga er niet in mee. Nogmaals: de wereld blijft echt draaien. Natuurlijk is het even wennen en kan het gek voelen om tijd aan jezelf te besteden, als je dat normaal nooit doet. Maar geloof mij: je went er gauw genoeg aan en genieten zal dan ook steeds makkelijker gaan.

Stap 5: blijf je eigen tijd plannen

Met 1 keer tijd voor jezelf ben je er nog lang niet. Plan het elke week opnieuw in voor de dagen daarna. Stem eventueel met je partner of oppas af wat mogelijk is. Ga ontdekken wat je fijn vindt en maak er een gewoonte van. Je zult echt merken dat je er relaxter van wordt en dat heeft weer een positief effect op je omgeving.

Hulp nodig? Samen staan we sterker!

Hopelijk helpen deze stappen ook jou om meer te ontspannen en me-time te nemen. Vind je het lastig om in je eentje aan de slag te gaan? Geen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen. Samen staan we sterker!

Voel jij dat je er klaar voor bent om jezelf op nummer 1 te zetten? Goed voor jezelf te zorgen? Weer lekker in je vel te zitten? Je fit te voelen (en als bonus vanzelf ook nog wat hardnekkige kilootjes kwijt te raken – zonder op dieet te gaan)? De vrijheid en energie te ervaren om jouw droomleven vorm te geven? Dan heb ik iets tofs voor je. In mijn 12-weken-programma krijg jij alle tools, tips, tricks en alles wat je maar nodig hebt.

Ik help om je graag om een nieuwe leefstijl te bereiken. Een die je moeiteloos vol kunt houden, die precies bij jou en jouw gezin past, met blijvend resultaat. Zo kan jij de gezondste en gelukkigste versie van jezelf zijn, zodat je je dromen waar kan maken.

<<< Klik hier voor alle info over mijn 12 weken programma en let’s get started! >>>

Wat doe jij het liefst als je tijd voor jezelf hebt? Laat het me weten in de reacties onder dit blog!

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven