Hoe pak je je ritme na de vakantie weer op? 5 tips

Het kan even zoeken zijn, het ritme na de vakantie. Tijdens de vakantie heb je waarschijnlijk een ander ritme gehad en de teugels laten vieren. Daar is niets mis mee, want vakantie is vooral om te genieten en bij te komen zodat je er daarna weer extra goed tegenaan kunt gaan. Vandaag geef ik je 5 tips om het ritme na de vakantie weer op te pakken.

Na zomers genieten weer in het ritme na de vakantie

Heb je er moeite mee om het ritme na de vakantie op te pakken? Gun jezelf dan de tijd om je goed voor te bereiden op de verandering. Door daar even bij stil te staan en aan de hand van de tips in deze blog, pak je jouw ritme zo weer op.

Zelf ben ik niet op vakantie geweest, maar genoot ik van af en toe een paar dagen weg in ons vakantiehuisje. Dit was dus ook genieten van een extra wijntje en lekker eten. Ik merk dat ik nu richting de herfst behoefte krijg aan ritme en ik snap heel goed dat jij dat ook zo ervaart.

Hoe bouw je een ritme op na de vakantie?

Voor de vakantie had ik een gezonde leefstijl, waar ik me goed bij voelde. Ik deelde al eerder mijn tips om zorgeloos door de zomervakantie te gaan. Nu draait de zomer vooral om genieten en ontspannen en kan ik me heel goed voorstellen dat je dat ook hebt gedaan. Ik geef je groot gelijk! Niemand wordt er gelukkig van als jij jezelf allerlei lekkers ontzegt en er vervolgens chagrijnig van wordt.

Het is de kunst om mee te bewegen met de seizoenen en daar je leefstijl op aan te passen. Dat voorkomt een hoop frustratie en je zit daardoor een stuk lekkerder in je vel. Nu de zomervakantie op zijn einde is (iedereen is deze week weer begonnen!) kun je overschakelen naar het nieuwe ritme.

5 tips voor het oppakken van je ritme na de vakantie

Om je op weg te helpen heb ik 5 praktische tips voor je. Deze helpen je direct op weg in het nieuwe ritme na de vakantie.

1. Maak een weekplanning

Een weekplanner is echt een life saver! Zo kan je van tevoren al nadenken wat je op welke dag gaat doen. Het brengt rust in je hoofd en je komt minder snel voor verrassingen te staan. Met een weekplanner houd je het lekker overzichtelijk. In de vakantie leefde je meer met de dag, wat heerlijk is om lekker te ontspannen. Nu er weer van alles op je af komt is het juist fijn om weer structuur aan te brengen. Daarnaast is de weekplanner ook heel handig voor een weekmenu. Niet elke dag nadenken wat je moet koken, maar vooraf precies weten wat je op tafel tovert.

Tip: bestel mijn e-book met 96 recepten voor drukke en ambitieuze moeders zoals jij!

2. Plan vaste dagen voor vaste dingen

Bedenk op welke dagen je het beste kunt gaan sporten bijvoorbeeld. Is dat op dinsdag, omdat je dan een uurtje eerder klaar bent met werken? Of de maandagavond, om meteen de spits van de week af te bijten? Benoem vaste dagen voor vaste dingen en zet dit in je agenda. Dit hoeft dus niet alleen sport te zijn. Zo is de zondag bijvoorbeeld ook een fijne dag om de weekplanning (tip 1) te maken en alvast boodschappen te doen. Vergeet ook niet om momentjes voor jezelf in te plannen! Zo komt het ritme na de vakantie echt wel terug.

3. Schrijf je doelen op

Wat wil je precies gaan bereiken? Wil je vaker gezond eten? Wil je meer stappen zetten op een dag? Door een doel niet alleen te bedenken maar ze ook daadwerkelijk op te schrijven haal je ze dichterbij. Houd je doelen er dan bij als je een weekplanning gaat maken, zodat je gericht aan deze doelen kunt werken. Schrijf ook kleine doelen op, je vindt hier een aantal voorbeelden.

4. Wees lief voor jezelf

Je weet intussen dat streng zijn voor jezelf vaak averechts werkt. Heb je opstartproblemen na de vakantie? Wees dan ook lief en begripvol naar jezelf. Je opwinden over het feit dat je het even wat lastiger hebt dan normaal, maakt het vaak alleen maar erger. Heb er vertrouwen in dat ritme na de vakantie (weer terug) komt! In mijn e-book “Nooit meer op dieet” ga ik hier dieper op in.

5. Pas op voor een sociale jetlag in het weekend

Ga je in het weekend later naar bed dan doordeweeks? Zet je geen wekker? Dan kan je op maandag wel eens last hebben van een sociale jetlag. Eigenlijk gebeurt dan hetzelfde als na de vakantie: je bent even je ritme kwijt, waardoor het meer energie kost om het op te pakken. Aangezien je nog probeert te werken aan je ritme na je vakantie, is het misschien niet handig om je ritme de eerste weekenden na de vakantie om te gooien. Probeer een middenweg te vinden, bijvoorbeeld door wel een wekker te zetten maar een uur later dan 

Zo pak ik mijn ritme op na de vakantie

Misschien vind je het leuk om te lezen welke doelen ik voor mezelf heb gesteld, na de zomer en mijn zwangerschappen. Ik hou het heel helder voor mezelf: weer rustig en op een gezonde manier een gezond gewicht bereiken. Nu zijn de kilo’s niet het belangrijkste, het gaat erom dat ik weer lekker in mijn vel kom te zitten. En dat mijn favoriete spijkerbroek weer past straks. Ik ben lief voor mezelf en vergeet vooral niet dat ik in 2 jaar tijd 2 wondertjes op de wereld heb gezet.

Een dieet heeft geen zin

Het is voor mij een bewuste keuze om niet op dieet te gaan en om aan de slag te gaan met een gezonde manier die bij mij en mijn gezin past. Ik wil niet de hele dag bezig zijn met calorieën of mezelf dingen verbieden, ik heb wel wat anders te doen 😉

De weegschaal staat ook niet centraal. Waar het mij om gaat is lekker in mijn vel zitten en dit draait niet om een getal. Ik kan me voorstellen dat je de weegschaal als houvast ziet, maar het kan je ook tegenwerken. Focus liever iedere dag op hoe je jezelf voelt. Je lichaam is geen dag hetzelfde, soms is het wat opgezet door vocht of omdat je iets hebt gegeten waar je buik op reageert. Sport je (veel)? Dan moet je onthouden dat je spiermassa ook invloed heeft op je gewicht.

 Hoewel slapen met een baby en een peuter nog weleens een uitdaging is, let ik er goed op dat ik genoeg slaap. Ik ga daarom rond 22.00 uur naar bed om de dag rustig af te sluiten.

Doe je mee?

Qua voeding houd ik het simpel. Ik varieer tussen 3 ontbijtjes en 3 lunches en kook het avondeten voor 2 dagen. Dat scheelt een hoop gedoe in de avondspits. Daarnaast drink ik veel water en zorg ik dat ik elke dag minimaal een halfuur wandel. Wist je dat ik hiervoor speciaal de Foodilove wandelclub heb opgericht?

Als je nu start met het Foodilove 12 weken programma, krijg je niet alleen toegang tot de Foodilove app en de exclusieve Foodilove whatsapp community. Je ontvangt toegang tot de gloednieuwe Foodilove wandelclub cadeau én je betaalt de bizar lage prijs van €67! Voor iets meer dan €1 per dag zit jij straks écht #lekkerinjevel!

>>> Klik hier voor alle info over mijn programma en om direct te starten >>>

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven