Waarom bewerkte suikers zo slecht voor je zijn!

Omdat suiker zo lekker zoet is, eten we allemaal al gauw te veel hiervan. We weten allemaal dat bewerkte suikers slecht voor ons zijn, maar weet jij ook hoe slecht en waarom? Het is tegenwoordig bijna in alle producten verwerkt, fabrikanten voegen veel suikers toe omdat dit lekker is en goedkoop. Dit wist je vast al? Vandaag vertel ik je waarom bewerkte suikers zo slecht voor je zijn en wat het met je lichaam doet.

Wat doen geraffineerde suikers met je lichaam?
Af en toe een klein beetje suiker is niet schadelijk, maar teveel suikers wel. Onderzoek toont aan dat het eten van geraffineerde suikers in verband staat met overgewicht, diabetes, kanker, reuma, hartkwalen, botontkalking, alzheimer en depressie. Je schrikt waarschijnlijk, want je wilt met geen van deze klachten te maken hebben.

Daarnaast heeft teveel suikerinname effect op je hersenen, je alvleesklier (je bloedsuikerspiegel raakt uit balans), je vetopslag (teveel suiker kan worden opgeslagen als vet), je gebit, tekort aan goede voedingsstoffen en je hebt een groter risico op diabetes type 2. Ook kun je een erg opgeblazen gevoel krijgen door suikers, weinig energie en nog meer zin in zoet.

Kan ik dan beter helemaal geen suikers eten? Nee, we hebben het hierboven over bewerkte suikers en niet over de natuurlijke suikers die je uit volwaardige voeding kunt halen. Je lichaam heeft wel suikers nodig, want koolhydraten voorzien ons lichaam van energie en hier kunnen we niet zonder. Teveel is natuurlijk nooit goed. Ik eet zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en ik wil met jullie delen dat dit super goed vol te houden is en de positieve effecten wat het met zicht mee brengt.

Klik hier om te lezen wat mijn persoonlijke ervaring is met het stoppen van suikers.

Wat zijn geraffineerde suikers nou precies?
In veel producten die je eet zitten “toegevoegde” suikers. Dit zijn suikers die worden bewerkt door de industrie. Producten die je beter kunt vermijden: vruchtenyoghurt/ kwark, zuiveldrank met fruitsmaak, suiker in elke vorm, koekjes, ontbijtkoek, snoep, chips, chocola, ijsjes, drinken met suikers, (cola, vruchtensap), pakjes en zakjes om mee te koken, soep uit pak, denk ook aan kant en klare salades (kipkerrie bv) sandwichspreads, muesli, sauzen (ketchup, mayo en curry), dressings etc. Geraffineerde suikers bevatten geen voedingsstoffen en worden niet door ons lichaam opgenomen, hierdoor kan je vetverbranding vertraagt worden. Je krijgt ineens veel energie als je iets lekkers hebt genomen, je bloedsuikerspiegel stijgt snel en hierna krijg je een enorme suikerdip.

Pas op want er zitten ook heel veel verborgen suikers in onze voeding, dus start met het lezen van etiketten op producten. Een ezelsbruggetje voor het lezen van suikers: alles wat eindigt op – suiker (rietsuiker, palmsuiker), op -ose (fructose, glucose, dextrose) of alles wat eindigt op nectar, stroop en siroop is een vorm van suiker.

In mijn volgende  blog vertel ik je meer over onbewerkte suikers en hoeveel suikers je per dag nou eigenlijk mag hebben.

Foodilove suikervrije challenge
Wil jij ook betere keuzes gaan maken en gezonder gaan leven? Doe dan mee met de Foodilove suikervrije challenge die start op maandag 29 mei! Van gezond en suikervrij eten ga je stukken beter in je vel zitten.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Ik wil je laten zien dat suikervrij en koolhydraatarm eten superlekker én simpel kan zijn. Een gezonde leefstijl betekent namelijk niet dat je niks meer mag eten, integendeel!

Je krijgt meer energie, verliest gewicht en komt meer in balans. Laat mij je helpen bij het bereiken van de gezonde en gelukkige versie van jezelf. Meedoen of meer info ontvangen? Klik dan hier.

Als ik kan stoppen met suikers, kun jij het ook! Liefs Marleen

 

 

 

 

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven