3 redenen waarom je nooit meer op dieet moet gaan

Hoe gaat het met je goede voornemens? Begin van deze week sprak ik met een moeder die zó ontzettend baalde van haar corona kilo’s. Ze smeekte mij om haar een streng voedingsschema te sturen zodat ze snel zou afvallen en zich dan weer beter in haar vel zou voelen. Toen ik zei dat ze geen streng dieet hoefde te gaan volgen maar juist gewoon moest gaan eten bleef het even heel stil. ‘Maar…dan groei ik dicht!’.

3 redenen waarom je nooit meer op dieet moet gaan

Een dieet gaat je niet helpen. STOP er alsjeblieft mee en START met eten! Nu denk je misschien jij hebt makkelijk praten maar geloof me, er was een moment dat ik ook niet kon geloven dat eten beter is dan diëten. Daar zijn 3 bijzonder goede redenen voor die ik in dit blog met je deel.

 1. Een dieet is een quick-fix 

  Het is de grootste valkuil van het diëten. Je vindt jezelf te zwaar, je kleding niet te strak en dus lijkt de logische oplossing om een crash-dieet te gaan volgen. Binnen een paar weken ben je 10 kilo afgevallen en het resultaat in de spiegel is fantastisch! Super!

  Maar zeg eens eerlijk? Hoe lang is dit resultaat houdbaar? Ja, het dieet werkt. Je valt af. Maar heb je er weleens bij stilgestaan wat het met je stofwisseling doet? Je krijgt een vertraagde stofwisseling. Als je dan weer meer gaat eten, duurt het nog even voordat je stofwisseling weer sneller wordt. Je lichaam houdt deze voeding vast, deze energie en daar kom je dus van aan.

  Een dieet werkt op de korte, maar niet op de lange termijn. Sterker nog: hoe strenger jij op dieet bent geweest, hoe langer het duurt voordat je stofwisseling weer normaal is.
 2. Een dieet leidt vaak tot eetbuien

  Door het volgen van een dieet val je eerst misschien af, maar daarna past je lichaam zich aan. Het gaat in een stand van stress, van tekort. Het heeft immers veel te weinig voedsel binnen gekregen. Hoe goed je voornemen ook is, na een tijdje hou je dat strenge diëten niet meer vol, dus ga je weer eten. Veel eten, want je hebt jezelf zoveel ontzegt dus nu geef je vol overgave toe aan de behoefte aan chips, chocola, friet met mayonaise en brood met een dikke laag boter en hagelslag. En dat leidt logischerwijs weer tot aankomen. Wat je eet wordt grotendeels opgeslagen als reserve. Want je lichaam is bang dat je straks weer een keer het in je bol krijgt om een crash dieet te volgen, beter zijn er wat reserves!

  Daarnaast zorgen zulke eetbuien voor een niet fijn gevoel over jezelf. Je baalt ervan. Want je wil fit en gezond zijn. En nu heb je weer toegegeven aan al die slechte dingen.
 3. Een dieet leidt tot gewichtstoename

  Diëten leidt tot gewichtstoename. Echt! Je eet namelijk te weinig.  Ja, eerst val je misschien af, maar daarna past je lichaam zich aan. Het gaat in een stand van stress, van tekort. Natuurlijk hou je dat strenge diëten na een tijdje niet meer vol, dus ga je weer eten. Veel eten. En dat leidt weer tot aankomen. Geen wonder, want zoals ik al vertelde is je hele stofwisseling in de war.

  Je denkt misschien: Marleen heeft makkelijk praten. Maar echt. Ik begrijp je. Ik voel je. Want ik ken deze cirkel maar al te goed. Been there, done that. Ik wilde zó graag beter in mijn vel zitten. Fit zijn. Slank zijn. Alles uit het leven kunnen halen. En hoe hard ik ook werkte, het lukte niet. En de grootste frustratie van alles: elke keer kwam ik weer aan, en ook elke keer meer.

  Bij mij leidde het hele dieet gebeuren zelfs bijna tot een eetstoornis. Daar wil ik jou voor behoeden. Een gezond gewicht is heel belangrijk, maar niet met het frustrerende jo-jo effect. En als je nu gelezen hebt dat je dus aankomt van diëten moet dat toch haast de meest doorslaggevende reden zijn om er vandaag nog mee te stoppen 🙂

Met alle ballen die je in deze bijzondere periode extra in de lucht moet houden is de dieet-bal degene die je vandaag nog mag laten vallen. Bij mij was het grootste omslagpunt (waar ik nog elke dag dankbaar voor ben) het moment dat ik in de gaten kreeg hoe het wel werkte. En ik mijn eigen methode ontwikkelde. De Food I Love methode, om precies te zijn. En die werkt wél. Ik zit beter in mijn vel dan ooit, ben prima op gewicht. Weet je waarom? Omdat het geen dieet is, maar een aanpassing in je leefstijl. Een leefstijl die werkt voor jou. En je gezin. En dan gaat volhouden als vanzelf. Dit geeft zo waanzinnig veel rust, dat gun ik jou ook!

Het Food I Love programma is hét programma voor drukke mama’s die alle diëten al hebben geprobeerd. Die graag een gezond gewicht willen bereiken, maar dan wel op een gezonde manier. Die klaar zijn met calorieën tellen. Klaar zijn met zichzelf dingen verbieden. Die niet meer willen dat hun dag wordt geregeerd door eten. Kortom, voor mama’s die nooit meer op dieet willen.

Kortom, even samengevat:

 1. Een dieet is niet gezond. Maar een quick-fix
 2. Leidt tot eetbuien
 3. Leidt tot gewichtstoename

Nu ben ik benieuwd: welke van deze 3 redenen om niet meer op dieet te gaan spreekt jou aan?  

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven