5 tips om van je schuldgevoel af te komen

Bekruipt jou bij alles wat je eet een schuldgevoel? Heb je het idee dat je enorm faalt als je een stuk chocolade eet of wanneer je smult van een uitgebreide borrelplank? Dat schuldgevoel is herkenbaar voor veel vrouwen en vaak is het helemaal niet nodig. Ik vertel je graag over mijn eigen ervaringen en deel 5 tips om van je schuldgevoel af te komen.

Schuldgevoel: is het wel nodig?

Ergens onderweg hebben we geleerd dat het Heel Belangrijk is om je iets aan te trekken van wat anderen denken of vinden en dat je vooral moet leven ‘zoals het hoort’. Dat zorgt voor een continu knagend gevoel. Bij ieder hapje dat je neemt denk je dat je de ergste wetten overtreedt. Schuldgevoel is hardnekkig en kan je behoorlijk belemmeren. Zonde! Want juist door te doen wat bij je past leef je veel fijner!

Ook ik had last van een schuldgevoel…

Ik was een paar jaar geleden zo geobsedeerd door eten en mijn te zware gewicht, dat ik alles heb geprobeerd. Van shakes tot koolhydraatarm. Op een gegeven moment werd die obsessie zo erg, dat ik bij elk hapje nadacht. Hierdoor kreeg ik eetbuien.

Het gevolg? Ik durfde niet meer te genieten van iets lekkers, want ‘dat is slecht/mag niet/is niet goed voor me’. Ik zat echt vast in een dieetmindset en zette mezelf daardoor klem. Alleen…ik zag het zelf niet.

Zodra ik iets lekkers at voelde ik me schuldig en op een gegeven moment was ik hier zo klaar mee. Ik baalde hier elke keer van en ik bleef maar in die VICIEUZE cirkel hangen.

Ik had het gevoel (en dit hoor ik ook van veel moeders) dat ik maar een taartje hoefde te eten ik direct aankwam. Onzin natuurlijk. Wat ik zie is dat er juist te weinig gegeten wordt. Hierdoor werkt je stofwisseling niet meer en dan is het logisch dat je lichaam je voeding opslaat en vasthoudt.

Het is lastig om dit te doorbreken en de moed zakt je in de schoenen. Je start heel fanatiek in de ochtend, hongert jezelf uit en in de namiddag of avond plunder je de voorraadkast.

Tips om van je schuldgevoel af te komen

Laten we gaan kijken hoe je die cirkel van dat schuldig voelen kunt doorbreken. Wat als je je lichaam goed gaat voeden en daarnaast kunt genieten van iets lekkers? Dat zou toch heerlijk zijn?

Je mag genieten van lekker eten en lekker kan ook gezond zijn. Ik eet nu volop lekkere dingen en hoef op een verjaardag geen nee te zeggen tegen een stukje taart. Dat wil jij toch ook?

Waar komt je schuldgevoel vandaan?

We gaan eerst nog even dieper in op het schuldgevoel. Waar komt het eigenlijk vandaan?

 • Het getal op de weegschaal. Je bent zo gefocust op dat ene getal, terwijl dat slechts een momentopname is. Je lichaam verandert continu. De ene keer hou je meer vocht vast, de andere keer heb je meer spiermassa, bijvoorbeeld door sporten of wandelen. Toch raak je in paniek als de weegschaal boven je streefgewicht uitkomt.
 • Je omgeving. Ik noemde het al eerder: we zijn opgegroeid met het idee dat er een bepaalde norm is waar je aan moet voldoen. Je moet vooral niet afwijken van die norm en dat zorgt voor je schuldgevoel.
 • Je eigen gedachten. Ik schreef het vorige week al: wat je denkt is niet altijd waar. Denk aan dat taartje dat meteen aan je benen zou blijven plakken. Onzin, dat vertel je jezelf. Geloof dus niet alles wat je jezelf wijsmaakt.
 • Social media. Op social media zie je de mooiste foto’s van slanke moeders. Realiseer je dat je slechts een momentopname ziet. Wie weet houdt ze haar buik in, heeft ze een gunstige hoek gekozen of een corrigerende jurk onder haar jurk. Je weet het niet. Iedereen heeft haar eigen verhaal, dus knoop goed in je oren: het gras is nergens groener.

Schuldgevoel en eten

Herken je dit?

 • Zodra je iets lekkers eet voelt je je schuldig en baal je. Je denkt dat je direct aankomt en nooit meer wat lekkers mag.
 • Je wilt je nooit meer schuldig voelen over wat je eet, maar je weet niet hoe.
 • Je wilt balans vinden tussen of niks eten of keihard snaaien. Dus minder extreem allemaal.
 • Je wilt vol kunnen genieten van je opgroeiende kinderen en geen last hebben van fysieke klachten of belemmeringen.

5 Tips om van je schuldgevoel af te komen

Met deze 5 praktische tips kom jij van je schuldgevoel af en kun je weer ongestoord genieten van lekker eten!

 • Sta alle voeding toe. Bestempel niets meer als goed of slecht. Als je balans creëert wordt een stuk chocolade net zo normaal als een wortel en neem je het verlangen naar iets ‘wat niet mag’ weg.
 • Luister naar je lichaam. Ga je lichaam vertrouwen en eet als je honger hebt. Door niets te gaan eten en streng gaan diëten krijg je juist zin in lekkers.
 • Eet elke dag iets lekkers. Verbied jezelf niks meer. Geniet van iedere hap en maak er een feestje van. Dat geeft je voldoening.
 • Hanteer de 80/20 regel. Ik zorg dat 80% van mijn voeding een goede basis vormt met volwaardige producten. De overige 20% mag dan lekkers zijn dat minder voedzaam is.
 • Wees lief voor jezelf. Focus op wat je wilt en geef jezelf daarin de ruimte. De wereld vergaat echt niet door dat ene stukje taart.

Ben je er klaar voor om te genieten van lekker (en gezond) eten zonder schuldgevoel? Gun het jezelf, de basis ligt ten slotte in goed voor jezelf zorgen. Er is er maar eentje van jou, dus daar kun je maar beter zuinig op zijn!

Hopelijk heb je veel aan deze tips. Heb je het gevoel dat je een extra zetje kunt gebruiken? Doe dan mee aan de 7 dagen kickstart-challenge. Daarmee geef ik je een ijzersterke start voor een gezonde leefstijl die bij jou past!

>>> aanmelden kan hier!

Liefs, Marleen

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven