5 tips om zonder schuldgevoel te genieten tijdens de feestdagen

De feestdagen brengen veel vreugde met zich mee, maar voor veel vrouwen ook de nodige stress. Misschien herken je het wel: je wilt wel genieten van het lekkere eten, maar geen kilo’s aankomen. Je wilt de feeststemming niet bederven door een lichte salade met een glas water te nemen, maar je wilt ook niet achteraf balen van jezelf. Hoe kan je zonder schuldgevoel genieten tijdens de feestdagen? Ik geef je 5 tips!

Zonder schuldgevoel genieten tijdens de feestdagen

Ieder jaar hoor ik weer van veel vrouwen dat ze het moeilijk vinden om tijdens de feestdagen te genieten zonder zich schuldig te voelen. Dat ze het dit jaar echt anders willen doen dan andere jaren. Als alle gezinsleden thuis zijn, lijkt er elk moment van de dag wel een reden om iets extra lekkers te nemen. Nu ben ik tegen het verbieden van het eten van bepaalde dingen, maar op deze manier eet je ongemerkt veel meer ongezonde dingen dan je eigenlijk wil. Het gevolg is dat je je schuldig en gefrustreerd voelt.

De grote vraag is dan: kan je echt ZONDER schuldgevoel genieten van de feestdagen? Het antwoord is ja!
En dan niet op de manier van: nu eet ik nog alles en per 1 januari eet ik alléén nog maar gezond. Ik kan je nu vast vertellen: dat ga je niet volhouden. Let op, hier komen 5 tips waarmee jij zonder schuldgevoel kan genieten tijdens de feestdagen

5 tips om te genieten zonder schuldgevoel tijdens de feestdagen

1. Geniet van deze dagen. Luister naar je lichaam. Kies waar jij zin in hebt en ga jezelf niks verbieden.

Misschien denk je nu: maar hoe dan! Simpel. Stop met jezelf dingen verbieden. Denk jij de hele dag aan eten of heb jij last van eetbuien? Je bent niet de enige, ik heb dit ook gehad. Geloof het of niet, maar als je jezelf toestaat om te eten waar je zin in hebt, verdwijnen je eetbuien.
Als voorbeeld: Iemand zegt tegen je dat je nooit meer mag denken aan een roze olifant. 3x raden waar jij dan aan denkt…
Zo werkt het ook met eten. Als jij tegen jezelf zegt dat je bijvoorbeeld nooit meer chips gaat eten, krijg je er juist extra veel zin in en komt er waarschijnlijk een moment dat je jezelf niet meer in kan houden en je een hele zak in 1x leeg eet. Been there, done that. 

Sinds ik mijn leefstijl heb veranderd denk ik bijna nooit meer aan eten. Eerder dacht ik daar de hele dag aan! Ik leefde van maaltijd naar maaltijd. Ik verbood mezelf alles met suikers en koolhydraten, want ja die maken je dik… Hierdoor kreeg ik enorme eetbuien, want ik at te weinig eten. Mezelf alles verbieden veroorzaakte dit juist. In mijn 12 weken programma zie ik dagelijks moeders die bang zijn dat, als ze eenmaal beginnen met eten, ze niet meer kunnen ophouden. 

Te weinig eten leidt uiteindelijk tot eetbuien en gedachten als: ik heb nu gezondigd, dus nu is alles verpest. Dat leidt tot jezelf straffen, vermijden van sociale gelegenheden, een verminderd zonnig humeur, schuldgevoel, algeheel falen én dus ook nog eens niet tot afvallen. Je kunt je nu dus voorzichtig gaan afvragen of dat nu wel zo handig is, te weinig eten. Juist het toestaan van alle voeding, zonder restricties, is de enige oplossing die helpt tegen eetbuien.

Dus, niet alleen tijdens de feestdagen maar eigenlijk altijd: neem iets lekkers als jij hier zin in hebt. Iets waar je echt van kan genieten. Start je hiermee, dan is dit in één keer echt een hele switch voor je lichaam. Het kan zijn dat je verlangt naar een hele zak chips of een reep chocola. Maar laat dit dan ook toe. Je zult merken dat het nieuwe er snel vanaf is, je lichaam zich gaat herstellen en er geen zin meer in heeft. Je gaat merken dat je veel meer geniet van dat ene schaaltje chips op het moment dat je er écht zin in hebt en dat je na dat ene schaaltje ook geen behoefte hebt aan meer.

2. Ga voor balans. Start je dag bv met een gezond en eiwitrijk ontbijt. En drink lekker veel water. 

Weet je dat je ‘s avonds heerlijk uitgebreid gaat gourmetten? Maak dan de keuze om de dag te beginnen met een goed, gezond en eiwitrijk ontbijt. Griekse yoghurt met wat honing, walnoten en banaan bijvoorbeeld. Of warme havermout met kaneelappeltjes.

Staat er een kerstontbijt op het menu? Kies dan ‘s avonds voor een rijk gevulde groentesoep zoals een courgettesoep of tomatensoep. Daar serveer je dan een bruin stokbroodje bij met een lekkere kruidenboter. Snap je het idee? Jij hebt de controle en kan zo zorgen voor balans, zeker nu. 

Zorg dat je altijd een fles water binnen handbereik hebt. Vind je het met deze koude dagen lastiger om water te drinken? Vul dan een thermosfles of theepot met heet water en een paar schijfjes gember of een aantal takjes munt. 

3. Voel je niet schuldig. 

Falen bestaat niet. In welk eten heb je echt zin? Sta jezelf dat eten dan tijdens de feestdagen gewoon toe. En nee, dan heb je dus niet ‘gefaald’. En dan is er niets ‘verpest’. En hoef je ook niet vanaf 1 januari alleen nog maar op wortels te knagen. Zoals je bij tip 2 al las, kan je zelf heel makkelijk voor balans zorgen. En dus is er ook totaal geen reden om jezelf te straffen of om de oren te slaan met schuldgevoel. Want door te eten waar je écht zin in hebt en gezond/ongezond met elkaar in evenwicht te brengen krijg je……balans. 

Hierbij wil ik wel één opmerking maken, en dat is dat je voorkomt dat je doorschiet in extremen. Eten is goed, overeten niet. Dus zit je vol, hoe lekker het ook is, stop dan. Wil je eigenlijk iets nog heel graag wel eten terwijl je al vol zit? Bewaar dan een portie en neem dat de volgende dag bijvoorbeeld bij de lunch.

4. Zorg goed voor jou: maak een wandeling, slaap voldoende en zorg voor weinig stress. 

Probeer minimaal zeven uur per nacht te slapen. Ik weet het vaak lastig met jonge kids 😉 Pak dan een powernap ergens overdag! Je lichaam heeft die rust echt nodig. En zeker als iedereen thuis is: als het maar even kan, neem je tijd voor jezelf en ben je er een uurtje niet. Ga even in bad of kruip in bed en kom tot rust. De rest komt echt goed. 

Niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen is het heel goed om elke dag, ondanks de kou en het wellicht niet altijd geweldige weer, even buiten te zijn. Regent het, pak de paraplu’s en doe de regenlaarzen aan en ga gewoon. Is het beter weer ga gezellig naar het bos en neem een thermoskan warme chocolademelk, thee of koffie mee. Is het weer echt té slecht? Slinger dan de muziek aan en hou een half uur minidisco met z’n allen.

Zorg voor weinig tot geen stress. Stress heeft zoveel invloed op je lichaam en vaak resulteert het in extra behoefte aan ongezonde dingen.
Go with the flow en laat je niet gek maken. Is er meer rommel dan anders? Waarschijnlijk herinnert je kind zich er later niks van maar wel van het feit dat het zo gezellig was want samen met mama werden er koekjes gebakken.

5. Ga vooral niet op de weegschaal staan 😉 

Vroeger ging ik na elke kerst weer op die stomme weegschaal staan. En ik haatte dat ding, want van het getal dat hij me liet zien werd ik doodongelukkig. De dag erna ging ik weer op een mega streng dieet. Want ja ik was aangekomen.

Sinds een aantal jaar denk ik: Ik ben goed genoeg als ik lekker in mijn vel zit, trots op mezelf ben en veel energie heb om mijn dromen waar te maken. Tegenwoordig bekijk ik mijzelf vol zelfvertrouwen in de spiegel. Vind jij dat lastig? Laat die weegschaal links liggen en zeg in plaats daarvan elke dag tegen jezelf: ik hou van jou en ik zorg goed voor je. 

Alle 5 tips nog even op een rijtje:

1. Geniet van deze dagen. Luister naar je lichaam. Kies waar jij zin in hebt en ga jezelf niks verbieden.

2. Ga voor balans. Start je dag bv met een gezond en eiwitrijk ontbijt. En drink lekker veel water.

3. Voel je niet schuldig.

4. Zorg goed voor jou: maak een wandeling, slaap voldoende en zorg voor weinig stress.

5. Ga vooral niet op de weegschaal staan 😉

Nu ben ik benieuwd: welke van deze 5 tips ga jij tijdens de feestdagen gebruiken?
Laat je het me weten in de comments. Vind ik superleuk!

Voor iedereen een hele fijne feestdagen! Liefs Marleen.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Ik hoor je denken: allemaal leuk en aardig Marleen, maar HOE DAN? Geen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen. Samen staan we sterker!

Voel jij dat je er klaar voor bent om weer lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Je fit te voelen en die hardnekkige kilootjes kwijt te raken – zonder op dieet te gaan? Nóg meer energie en vrijheid te hebben om leuke dingen te doen?
Dan heb ik iets tofs voor je. In mijn 12-weken-programma krijg jij alle tools, tips, tricks en alles wat je maar nodig hebt.

Ik help om je graag om een nieuwe leefstijl te bereiken. Een die je moeiteloos vol kunt houden, die precies bij jou en jouw gezin past, met blijvend resultaat. Zo kan jij de gezondste en gelukkigste versie van jezelf zijn, zodat je je dromen waar kan maken.

<<< Klik hier voor alle info over mijn 12 weken programma en let’s get started! >>>

Foodilove-Weekmenu300x400

Gratis weekmenu

Voel jij dat je klaar bent om lekker in je vel te zitten? Goed in balans te zijn? Nog meer energie te hebben? Ik help om je graag om je levensstijl te veranderen waardoor jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!

Vraag nu mijn gratis weekmenu aan and let’s get started!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een gezonde leefstijl die je moeiteloos kunt volhouden?

GRATIS

Ben jij een ambitieuze moeder en wil jij écht lekker in je vel zitten en meer energie? 

Scroll naar boven